حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت به طور حتم یکی از مهمترین نتایج تکامل حسابداری ، توسعه وظایف و نقش حسابداری در اداره امور واحدهای اقتصادی است به نحوی که حسابداری را از نقش سنتی خود که ثبت و گزارش رویدادها و فعالیت های مالی بوده و به مبنایی اساسی در تصمیم گیری ارتقا داده است . باید گفت حسابداری مدیریت به نقش حسابداری در اداره امور واحدهای اقتصادی می پردازد . یعنی اطلاعاتی را که توسط حسابداری مالی و حسابداری بهای تمام شده تهیه می شود با کاربرد روشها وتکنیکهای ویژه برای تصمیم گیریهای مدیریت آماده و در عین حال با ارائه و توضیح مدلهای مقداری ، امکان اتخاذ تصمیمات درست را براساس اطلاعات داده شده معرفی می کند . در حسابداری مدیریت برحسب نیاز از مدلهای اقتصاد خرد ، پژوهش عملیات ، آمار و ریاضیات استفاده می شود .
مطابق بیانیه انجمن ملی حسابداران آمریکا،حسابداری مدیریت اینگونه تعریف شده است :
«حسابداری مدیریت عبارت است از فرآیند شناسایی ، اندازه گیری ، جمع آوری ، تجزیه و تحلیل، تدارک ، مشارکت و ارتباط با اطلاعات مالی مورد استفاده مدیریت در برنامه ریزی ، ارزیابی و کنترل عملیات داخل سازمان »
اهداف و وظایف اصلی حسابداری مدیریت :
با توجه به تعریف فوق از حسابداری مدیریت ، اهداف متنوعی را بنگاهای اقتصادی دنبال می کنند که حسابداران مدریت در تحقق آن نقش مؤثری دارند . از جمله مهم ترین اهداف بنگاه های اقتصادی م یتوان به موارد زیر اشاره نمود :
- حداکثر نمودن ارزش شرکت و ثروت سهامداران
- افزایش سودآوری بنگاه اقتصادی
- افزایش رشد بنگاه اقتصادی
- کاهش بهای تمام شده و مدیریت هزینه
- افزایش تنوع بازار
- افزایش کیفیت محصول
- توجه به مسؤولیت های اجتماعی بنگاههای اقتصادی
- تامین منافع همه ذینفعان
- و موارد مرتبط دیگر
در راستای تحقق اهداف فوق ، چهار وظیفه اصلی و محوری برای حسابداری مدیریت به عنوان تصمیم ساز اصلی در سازمان می توان بر شمرد :
1- تأمین اطلاعات مورد نیاز مدیران برای تصمیم گیری و برنامه ریزی ؛
این وظیفه در واقع بر ابعاد عملیاتی و استراتژیک حسابداری مدیریت تاکید می نماید . در بعد عملیاتی ، چهار تکنیک فرایند تصمیم گیری ، مدلهای پیش بینی ،برنامه ریزی و بودجه بندی کاربرد دارند. بعد استراژیک حسابداری مدیریت نیز با مبحث کمک به فرآیند برنامه ریزی راهبردی محقق می گردد.
2- کمک به مدیران در رهبری و کنترل فعالیت های عملیاتی ؛
مدیران برای تصمیم گیری به مجموعه متنوعی از اطلاعات مربوط به فرآیندهای تولید و فروش و ارائه خدمات نیاز دارند . حسابداری مدیریت با بهره گیری از تکنیها و رویکردهایی نظیر هزینه یابی بر مبنای فعالیت ، زنجیره ارزش ، هزینه یابی هدف ، مدیریت کیفیت جامع و هزینه یابی کیفیت در این حوزه به مدیران کمک می نماید .
3- انگیزش مدیران و کارکنان برای فعالیت در راستای هدفهای سازمان
جهان کسب و کار امروز ، تنوع گسترده سهامداران شرکتها را شاهد می باشد. بطور معمول هر سهامدار فقط بخش بسیار ناچیزی از سهام یک شرکت را در اختیار دارد . ضمناً یک گرایش عمومی به سمت تفکیک مالکیت از مدیریت (کنترل) شرکتها وجود دارد . باتوجه به این تفکیک سوالی که پیش می آید این است که صاحبان شرکتها چگونه می توانند در حوادث و رویدادهای درون شرکتشان اثر گذار باشند و بر نحوه مدیریت شرکت نظارت نمایند . مشکلی که بوجود می آید تحت عنوان «مساله نمایندگی یا تئوری نمایندگی » از آن نامبرده می شود که هزینه نمایندگی را نیز در بر میگیرد .
تکنیکهای ، مدیریت بر مبنای فعالیت و بودجه بندی بر مبنای فعالیت و مقایسه عملکرد واقعی با بودجه در زمینه کاهش مساله نمایندگی و ایجاد انگیزه برای فعالیت مدیران در راستای منافع سهامداران نقش مهمی ایفا می نمایند . همچنین از شاخص ارزش افزوده اقتصادی (EVA) به عنوان پایه در سیستمهای انگیزشی و پاداش می توان استفاده نمود که در این حالت مدیران بری افطایش ارزش و ثروت سهامداران مورد تشویق قرار می گیرند .
4 – سنجش و ارزیابی عملکرد بخشهای تابعه ، مدیران و سایر کارکنان
ارزش افزوده اقتصادی (EVA) و دیگر شاخص های مبتنی بر ارزش، سیستم جامع ارزیابی عملکرد (BSC)، حسابداری سنجش مسؤولیت و بنچمارکینگ از مهمترین تکنیکها و رویکردهای حسابداری مدیریت در حوزه سنجش و ارزیابی ملکرد به شمار میرود .
برای دریافت مشاوره و نیز آگاهی کامل از شرایط ارائه خدمات حسابداری مدیریت با ما در تماس باشید :
تلفن ۱ : ۰۲۱۸۸۱۹۱۴۸۲
تلفن ۲ : ۰۲۱۸۸۱۹۱۴۸۳
فکس : ۸۸۲۰۵۷۶۶ ۲۱ ۹۸++
Email: Info@ArghamNegar.com